Show archive
Onderzoek wijst uit: mondkapjes in kroeg ‘absoluut noodzakelijk’
Het is absoluut noodzakelijk in cafés mondkapjes te dragen. Dat geldt ook voor andere binnenruimten waar meer mensen bij elkaar komen en in voetbalstadions. Eerste resultaten van een groot onderzoek dat vooraanstaand hoogleraar en natuurkundige Detlef Lohse van Universiteit Twente uitvoert, wijzen uit dat kleine druppeltjes in de lucht een grotere rol bij de verspreiding van het virus spelen dan werd gedacht.
Suppressing the coffee-stain effect
The ‘coffee-stain’ effect is a well-known effect in physics and daily life: a dark-coloured edge remains when a fluid, containing particles, evaporates. This is caused by an ‘avalanche’ of particles moving to the outer edge, UT scientists showed in an earlier publication. In inkjet and 3D printing, this is an undesired effect. The effect can be suppressed by modifying the surface using an oily layer, researchers now show in the Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA (PNAS).
Turbulentie en ademvocht voeren virussen meters ver
We noemen het al de ‘anderhalve meter samenleving’ en raken eraan gewend, afstand te houden. Maar waar komt deze afstandsnorm vandaan, en wat weten we eigenlijk over de druppels in onze adem of bij een niesbui, als potentiële transporteurs van het coronavirus? De complexe turbulente stroom van vochtige warme lucht uit de keel die deze druppels meevoert, kan maken dat ze een veel groter bereik hebben dan anderhalve meter. Zeker als ze gedragen worden door de wind of de luchtstroom van een airconditioner, schetst vloeistoffysicus prof. Detlef Lohse van de Universiteit Twente, in zijn artikel in het meinummer van ‘Physik Journal’.
NWO subsidie voor Turbulentie door ‘slimme’ deeltjes - Shaping turbulence with smart particles
Turbulentie, de alomtegenwoordige stromingstoestand, vertoont een sterke tendens om homogeen en isotroop te worden op kleine stromingsschalen. Met toepassing van ‘slimme’ deeltjes, geschikt voor beïnvloeding van de kleinste stromingsschalen, onderzoeken prof. dr. Roberto Verzicco dr. ir. Sander Huisman, dr. ir. Richard Stevens en prof. dr. Detlef Lohse (allen faculteit TNW) hoe ze nieuwe vormen van turbulentie kunnen ontwerpen en maken.
2020 Soft Matter Lectureship awarded to Valeria Garbin
Valeria Garbin studied Physics at the University of Padua and received her PhD from the University of Trieste in Italy. She was a Rubicon fellowship in the Physics of Fluids group at the University of Twente, and a postdoc at the University of Pennsylvania, before starting her research group at Imperial College London in 2012. She joined the Department of Chemical Engineering at the Delft University of Technology in 2019. Her current research focuses on soft materials under flow and deformation, particularly the extreme deformation conditions of cavitation, which are central to biomedical ultrasound and bioprocessing; and of processing flows used to create advanced materials and formulated products.
'ice-skating' droplets move in orbits
They look like planets. Two droplets move in orbits on an ice cold fluid surface. They attract each other, and by almost frictionless movement on their own vapour, they skate around each other. It is a fascinating mechanism that could be used for preparing and transporting biological samples with a minimum of contamination. Researchers of the University of Twente publish about this in their paper ‘Capillary Orbits’ in Nature Communications of 2 September.

Protecting buildings against fire - NWO VENI Grant Guillaume Lajoinie
Fire-retardant coatings protect steel constructions due to a chain of chemical reactions when exposed to heat. These change the coating into a thick, insulating layer. Current coatings are all based on chemistry and offer little room for improvement. Therefore, the Physics of Fluids group at the UT and the company PPG are developing a completely new fire-retardant coating based on microscopic water droplets. Assistant Professor Guillaume Lajoinie received a 250.000 euro NWO Veni grant to develop this idea.
'The liquid helix' and the teapot effect
Who has never spilled water, tea or wine while pouring it? Pouring liquids is difficult because they tend to cling to the bottle or the teapot spout rather than flowing directly into your cup or glass. A team of scientists from the University of Twente, the University of Amsterdam and Saxion University of Applied Sciences put a new spin on this annoying ‘teapot effect’ by using it to form liquid helices. Their results were published in Physical Review Letters this week.
Detlef Lohse received Max Planck Medal

Vici-subsidie voor Devaraj van der Meer - Impact van een kokende druppel
UT-onderzoeker prof. Devaraj van der Meer (MESA+) wil onderzoek doen naar de impact die een kokende druppel heeft. Hij ontvangt daarvoor een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2012 ontving hij al een Vidi.

The 10th Complex Motion in Fluids 2021
Max Planck Gesellschaft