Show archive
Protecting buildings against fire - NWO VENI Grant Guillaume Lajoinie
Fire-retardant coatings protect steel constructions due to a chain of chemical reactions when exposed to heat. These change the coating into a thick, insulating layer. Current coatings are all based on chemistry and offer little room for improvement. Therefore, the Physics of Fluids group at the UT and the company PPG are developing a completely new fire-retardant coating based on microscopic water droplets. Assistant Professor Guillaume Lajoinie received a 250.000 euro NWO Veni grant to develop this idea.
'The liquid helix' and the teapot effect
Who has never spilled water, tea or wine while pouring it? Pouring liquids is difficult because they tend to cling to the bottle or the teapot spout rather than flowing directly into your cup or glass. A team of scientists from the University of Twente, the University of Amsterdam and Saxion University of Applied Sciences put a new spin on this annoying ‘teapot effect’ by using it to form liquid helices. Their results were published in Physical Review Letters this week.
Detlef Lohse received Max Planck Medal

Vici-subsidie voor Devaraj van der Meer - Impact van een kokende druppel
UT-onderzoeker prof. Devaraj van der Meer (MESA+) wil onderzoek doen naar de impact die een kokende druppel heeft. Hij ontvangt daarvoor een Vici-subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). In 2012 ontving hij al een Vidi.
Alexander Blass wins NWO Physics@Veldhoven Poster prize

Oliedruppel gaat spontaan zweven boven ijskoud oppervlak 'Leidenfrost-effect', maar dan anders
Een druppeltje olie dat wordt neergelegd op een erg koud vloeistofoppervlak, gaat kort daarna uit zichzelf bewegen, in rechte lijnen en vele minuten lang, zelfs als het druppeltje eenmaal bevriest. Dat is eigenlijk het omgekeerde van wat er gebeurt als een druppeltje water beweegt op een heet oppervlak, het bekende ‘Leidenfrost effect’. Onderzoekers van het MESA+ Instituut van de Universiteit Twente publiceren over de verrassende ‘koude versie’ van het effect in de Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Innovation Industries investeert 1 miljoen euro in UT-spin-off IamFluidics
Het Nederlandse hightech investeringsfonds Innovation Industries investeert 1 miljoen euro in IamFluidics. Het spin-off bedrijf van de Universiteit Twente richt zich op het maken en manipuleren van minuscule vloeistofdruppels en ontwikkelde de nieuwe technologie ‘inair microfluidics’. De investering versnelt de doorontwikkeling van deze technologie evenals de introductie daarvan in diverse markten.  IamFluidics BV werd dit jaar opgericht vanuit onderzoek van de vakgroepen ‘Developmental BioEngineering’ en ‘Physics of Fluids’. Op basis van de unieke in-air microfluidics technologie combineert IamFluidics minuscule vloeistofstralen in de lucht. Daardoor kunnen nieuwe microdeeltjes van verschillende materialen tot duizend keer sneller worden geproduceerd. Met de in-air microfluidics technologie zijn tal van nieuwe toepassingen mogelijk, zoals 3D printen met levende cellen. Microdeeltjes worden gebruikt in materialen en composieten in veel verschillende industrieën, zoals persoonlijke verzorging, gezondheidszorg, voeding en kleding. In de gezondheidszorg worden microdeeltjes bijvoorbeeld gebruikt in medicijnen of als contrastvloeistof voor ultrasound of MRI-onderzoek.
Overijssel PhD-award voor Xiaojue Zhu - uitgereikt tijdens Dies Natalis 2018
Xiaojue Zhu promoveerde in februari 2018 Cum Laude bij prof.dr. Detlef Lohse en prof. Roberto Verzicco. Zijn thesis heet “Taylor-Couette and Rayleigh-Bénard turbulence: the role of the boundaries”. De meeste mensen kennen turbulentie vooral als onprettig verschijnsel tijdens het vliegen, maar we hebben er eigenlijk altijd wel mee te maken. Als we meer begrijpen van turbulentie, kunnen we bijvoorbeeld het weer/klimaat ook beter begrijpen, of oceaanstromingen. Ook de stroming van ons bloed in de grote bloedvaten kan turbulent zijn: dat speelt bijvoorbeeld een rol bij het vervangen van een hartklep.
Detlef Lohse - receives the Max-Planck-Medaille 2019
De Max Planck-Medaille, de hoogste onderscheiding voor theoretische natuurkunde die de Deutsche Physikalische Gesellschaft internationaal toekent, gaat naar UT-hoogleraar Detlef Lohse, voor zijn onderzoek naar de fysica van bellen en turbulentie. De medaille is eerder uitgereikt aan grote natuurkundigen als Albert Einstein, Niels Bohr en Erwin Schrödinger. De medaille wordt in maart 2019 uitgereikt.
AQUA – Water Quality in Maritime Hydrodynamics
Beter begrip van bellen in maritieme technologie Luchtbellen in water dempen onderwatergeluid en verminderen de wrijving onder een schip waardoor het minder brandstof nodig heeft. Hoewel het gedrag van luchtbellen in zoet water redelijk bekend is, gedragen bellen zich in zout zeewater heel anders. In dit programma vergelijken de onderzoekers luchtbellen in verschillende soorten water, variërend van zoet water tot natuurlijk zeewater, om te begrijpen hoe je ze kunt gebruiken om wrijving, geluidsvoortplanting en cavitatie te sturen. Uiteindelijk doel is om te kunnen voorspellen hoe de waterkwaliteit de luchtbellen beïnvloedt.

The 32nd International Conference on High-Speed Imaging and Photonics ICHSIP-32

Max Planck Gesellschaft