Show archive
Prof. Detlef Lohse, UT-hoogleraar Physics of Fluids, ontvangt de Fluid Dynamics Prize 2017 van de American Physical Society (APS). Dit is een prijs voor de absolute wereldtop in de vloeistofdynamica
APS kent de prijs toe aan wetenschappers met een uitzonderlijke verdienste voor het vak van vloeistofdynamica. Op de lijst winnaars staan grote namen, maar tot nu toe is de Fluid Dynamics Prize zelden gegaan naar onderzoekers buiten Amerika. De jury over de toekenning aan Lohse: “Vanwege diepgaande én brede bijdragen aan ons begrip van vloeistofturbulentie, meerfasenstroming, stroming van granulaire materie; vanwege uitzonderlijke bijdragen aan het opleiden van de toekomstige generatie vloeistoffysici en vanwege zijn langjarige rol in de internationale community van vloeistofdynamici.” Met 53.000 leden is APS een van de grootste organisaties voor fysici in de wereld. Via vele journals, conferenties en meetings, wil APS leading zijn in het ontsluiten van kennis over fysica. Naast de Prizes en Awards kent APS ook ‘Fellowships’ toe, een eer die Lohse in 2002 ten deel viel.
Werkzame periode van ruim een halve eeuw - Emeritus hoogleraar Leen van Wijngaarden
Jaarlijks nemen heel wat 65-jarigen afscheid van de UT, om te gaan genieten van een welverdiend pensioen. Onder hen zijn er ook veel die het strijdtoneel nooit helemaal verlaten. Ze blijven actief op allerlei terreinen en in allerlei uithoeken van de campus. In het jaar dat GEWIS, de personeelsafdeling voor gepensioneerden, veertig jaar bestaat maakt U-Today een serie over deze ‘diehards’. Aflevering 2: Emeritus hoogleraar Leen van Wijngaarden.
The Ouzo Effect under the magnifying glass
Pour some water into your glass of ouzo or pastis, and the beverage will change from transparent to milky: this is the well-known 'Ouzo effect'. But what will happen if you simply place a drop of ouzo on a surface and wait? Scientists of University of Twente's Physics of Fluids group have studied the phenomena taking place, they distinguish four 'life phases' of the drop, within no more than a quarter of an hour. The results are published in the the Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
UT-hoogleraar Detlef Lohse is aan de Tsinghua University in Beijing, China, benoemd tot Chair Professor of Fluid Engineering.
Tsinghua staat bekend als het ‘MIT van China’, de universiteit scoort hoog in de internationale rankings, zoals 35ste in de Times Higher Education ranking. De banden die de UT en Tsinghua hebben, zijn recent versterkt met de full-time benoeming van Chao Sun tot hoogleraar aan Tsinghua. Prof Sun is afkomstig uit de groep van Detlef Lohse. Behalve de inauguratie van Lohse, is er ook een Agreement of Cooperation ondertekend, met als partijen het Center for Combustion Energy van Tsinghua en de Physics of Fluids groep van de Universiteit Twente
ERC Advanced Grant voor Detlef Lohse - Diffusive Droplet Dynamics
Vloeistof-vloeistof extractie’ is in de chemie een belangrijk proces. Een stof die is opgelost in de ene vloeistof, verhuist naar de andere als de vloeistoffen met elkaar in contact komen. In bijvoorbeeld de verf- en de voedingsindustrie wordt deze techniek veel gebruikt, maar ook in chemisch analyse op microschaal. Toch is de dynamiek van het proces nog slecht begrepen. Dat maakt dat bestaande toepassingen vaak een ‘trial-and-error’ karakter hebben, maar het gebrek aan kennis remt ook nieuwe toepassingen. Detlef Lohse, hoogleraar Physics of Fluids aan de Universiteit Twente, wil die kloof overbruggen met nieuwe theorie en experimenten op het gebied van diffusive droplet dynamics. Hij gaat dat doen voor processen op een schaal die loopt van nanometers tot meters.
Official Opening Max Planck Center University of Twente - Complex Fluid Dynamics
By joining forces, the University of Twente and the Max Planck Society establish a world class center on fluid dynamics, the first Max Planck Center with a location in The Netherlands. The excellent research groups, combining very powerful lab facilities, will attract young scientific talent to do research at the new Center. The Max Planck - University of Twente Center for Dynamics and Self-Organization in Göttingen, the Max Planck Institute for Polymer Research in Mainz and two research groups of the University of Twente: Physics of Fluids and BIOS Lab-on-a-chip. The Center is an initiative of Prof. Detlef Lohse (UT) and Prof. Eberhard Bodenschatz (MPIDS Göttingen).
Giant Soap Bubbles
How large can you make a soap bubble? And what is its shape? A collaboration between researchers from the University of Twente and the Ecole Polytechnique in France reveals the physics of giant soap bubbles.
Een waterdruppel die ‘van buitenaf’ bevriest, laat een boeiende serie snelle fysische verschijnselen zien voordat hij met geweld explodeert
De UT-onderzoekers hebben een bolvormig druppeltje gemaakt door het water op een hydrofoob oppervlak te plaatsen. In de vacuümkamer waarin het is geplaatst, wordt de temperatuur via verdampingskoeling tot onder het vriespunt gebracht; de druppel is ‘supergekoeld’ maar bevriest nog niet. De vorming van het eerste ijskristal in de druppel wordt geforceerd door de vloeistof even ‘aan te tikken’ met een tip van zilverjodide. Heel snel vormt zich een schil van ijs. Die schil wordt, van buiten naar binnen, dikker. Uit videobeelden blijkt dat er scheurtjes ontstaan in de schil, er ontstaat een piekvormig uitsteeksel, onder het oppervlak cavities: holten met damp. Nadat al wat ijsschilfers zijn afgeschoten, explodeert uiteindelijk de hele druppel in een aantal fragmenten met snelheden van ongeveer 1,5 m/s (5,4 km/h).
Prof. Detlef Lohse, hoogleraar Physics of Fluids aan de Universiteit Twente, is verkozen tot lid van de National Academy of Engineering (NAE) in de Verenigde Staten.
De uitzonderlijke eer valt hem ten deel vanwege zijn ‘distinguished contributions’ op het gebied van fundamentele vloeistofprocessen, vooral turbulentie, sonoluminescentie, druppels en nanobellen op een oppervlak. Leden van de NAE geven blijk van pionierswerk in hun vak en leveren bijdragen die outstanding zijn. De National Academy of Engineering is opgericht in 1964, is deel van de National Academy of Sciences, Engineering and Medicine. In de selectie van nieuwe leden van begin februari 2017 heeft NAE 84 Amerikaanse leden toegelaten en 22 buitenlandse leden. Leden melden zich niet zelf, ze worden voorgedragen door peers. De NAE, met ruim 2000 leden, heeft nu zeven Nederlandse leden, onder wie elektronica-expert prof Simon Middelhoek. Mensen als Bill Gates, Lee Iacocca, Vint Cerf en George Whitesides zijn ook lid van de NAE.
Océ investeert samen met FOM, TU/e en UT in de toekomst van de inkjet-technologie
Vandaag is op het hoofdkantoor van Océ in Venlo het officiële startsein gegeven voor een onderzoeksprogramma naar inkjet ter waarde van 6,3 miljoen euro. De kennis die dit oplevert, gaat gebruikt worden om nieuwe generaties Océ-printers te ontwikkelen. De resultaten kunnen ook worden gebruikt voor het 'jetten' van andere materialen dan inkt. High-speed jettechnologie kan in principe in digitale productietechnieken worden toegepast en dit zou een revolutie betekenen voor hoe wij dingen maken.

Rayleigh Benard convection conference 2018 rbc2018
Max Planck Gesellschaft
MCEC
Twente
Centre for Scientific Computing
Facebook
YouTube